Structureel meer vliegoverlast voor Valkenburg

nieuwsSchiphol

Wijkraad Valkenburg is lid van de voormalige Omgevingsraad Schiphol, welke vervangen wordt door de Maatschappelijke Raad Schiphol. Dat wil niet zeggen dat de Omgevingsraad van Schiphol niets meer doet. Ook inwoners van Valkenburg kunnen overlast van vliegverkeer nu makkelijk melden. Zo kwamen er vanuit Valkenburg in augustus meer signalen van geluidsoverlast.

Meer vliegverkeer over Valkenburg

Er zijn overleggen met de Omgevingsdienst West-Holland, waarin bewonersorganisaties en lokaal bestuur de ontwikkelingen volgen. Ook worden er regelmatig brieven verstuurd naar de politiek om aandacht vragen voor de problemen. Recent heeft het kabinet besloten het aantal vliegbeweging te maximaliseren: tussen 400.000 tot 440.000 vliegbewegingen. Tegelijkertijd is besloten om een aantal banen, die lokaal heel veel overlast geven, veel minder te gaan gebruiken en onder andere de Kaagbaan veel meer te gaan gebruiken. Dat betekent voor ons in Valkenburg structureel meer vliegverkeer in de toekomst. Vanuit het dorp kwamen signalen dat er in augustus veel overlast van vliegtuigen was. 

Indienen van klachten

Er is een website, opgezet door burgers, waarop alle klachten te zien zijn rond Schiphol en daar wordt niemand vrolijk van. Mocht je nu zelf ook last hebben van het vliegverkeer, dan kun je een klacht indienen. Dit kan heel eenvoudig door je aan te melden bij de website https://overmijndak.ozv.nu Over mijn dak heeft als doel om het maken van vlieghindermeldingen te vereenvoudigen waardoor data bij BAS meer overeenkomt met de werkelijkheid. Een belangrijk uitgangspunt van Over mijn dak is dat meldingen altijd gebaseerd zijn op feiten. Hoe werkt het. De website controleert elke dag de vluchten van de dag ervoor aan de hand van gebruikersinstellingen, die op de site worden uitgelegd. Hieronder een voorbeeld van het aantal vliegbewegingen.

Dit waren 93 vluchten in 4 uur tijd, iedere 2,5 minuut een vliegtuig.

Andere websites

Andere informatiebronnen zijn https://vliegherrie.nl. Hier vind je meldingen over vliegoverlast en www.schipholwatch.nl, waar je allerlei informatie vind over de laatste nieuwtjes over Schiphol. Verder is er een geluidsmeetnet opgezet rondom Schiphol, actuele gegevens zijn te vinden op http://www.sensornet.nl/project/katwijk voor de meetpalen in de gemeente of http://www.sensornet.nl/project/?filter=vliegtuigen voor een landelijk overzicht.

Zelf geluid meten?

Er is ook een app ontwikkeld om met je smartphone zelf geluidsmetingen te doen van overvliegende vliegtuigen. De zo verzamelde informatie stuur je in de app door naar een centrale database. De app heet Explane, de resultaten van  al deze metingen kun je vinden op https://reports.explane.org/nl/

De app is te downloaden in de Playstore en de Appstore.

Meer nieuws