Wijkraad bezoekt Coastbusters

nieuws

Maandag 11 september 2023 heeft de Wijkraad Valkenburg zh een bezoek gebracht aan de Limes Bubble Barrier in de uitwatering te Katwijk. De leden van de Wijkraad werden aan het begin van de middag met koffie ontvangen in de oude Redschuur aan de Rijnmond in Katwijk door onder andere Louis van Schie.

Presentatie

Louis gaf een presentatie, die door de vele vragen die tussendoor gesteld werden, eens zo lang duurde. Heel interessant om de website van de Bubble barrier eens te raadplegen (www.coastbusters.nl)

Plastic

De barrier is nu een jaar “aan” en is feitelijk nog in de proeffase. Toch vangt deze barrier al ongeveer 90% van al het afval dat door de Rijn stroomt al af. Eerder werd alleen door het rooster voor de Uitwatering het grove afval opgevangen, maar met name veel plastic stroomde de zee in, met alle gevolgen van dien voor natuur, milieu, dier en mens.

Rotzooi

Dit idee, ontstaan uit de constatering van Louis die, wandelend langs de vloedlijn zag hoeveel vuil er op het strand lag en gestart is met het jutten van dit afval. Het is echt onvoorstelbaar hoeveel rotzooi we met z’n allen in de natuur achterlaten. Om meer achtergrond te krijgen bij “het belletjesscherm” dat je in de Uitwatering ziet; de tegels “hier begint de zee” bij de diverse straatkolken; maar ook bijvoorbeeld een artikel in het Leidsch Dagblad over watervervuiling en het risico voor ons drinkwater is het zeker aanbevelenswaardig om de eerder genoemde website te bezoeken en hetgeen je daar kunt lezen tot je te nemen. Je hoeft daarvoor niet de A12 te bezetten!

Meer nieuws